ODRŮDY VINNÉ RÉVY
ODRŮDY BÍLÉ
Chardonnay
Svůj název získalo podle francouzské vesničky, z níž pochází. Víno vhodné pro dlouhé uchovávání a pro zpracování technologií barrique.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé, středně velké
Bobule:
žlutozelené
Barva:
zelenožlutá až nazlátlá
Vůně:
čerstvých jablek
Chuť:
ve vyzrálejším víně je cítit med a lískové oříšky, elegantní kyselinka
Charakteristika:
zelené jablko, hruškaa, akát, banán, smetana, máslo, med, karamel, ocelové tóny, minerály
Müller Thurgau
Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882. Podle posledních poznatků se jedná o křížence Ryzlinku rýnského a Madlenky královské a ne jak bylo uváděno dříve Ryzlinku rýnského a Sylvánského zeleného. Výborné pěstitelské vlastnosti, pravidelná plodnost a nenáročnost.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
větší, řidší, někdy křídlaté
Bobule:
střední, oválné, žlutozelené, s jemnou šlupkou
Barva:
světlá se žlutozeleným odstínem
Vůně:
muškátová, s ovocnými odstíny
Chuť:
svěží, s nižším obsahem kyselin
Charakteristika:
travnaté tóny, citrusové plody, muškát, angrešt, černý rybíz, broskev, grapefruit
Rulandské bílé
Odrůda pochází z Francie. Český název Rulandské vychází z označení Burgundského šedého v Německu, dle Johanna Segera Rulanda ze Speyeru, který se zasloužil o jeho rozšíření.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé až střední, válcovité, husté
Bobule:
žlutozelené, malé, kulaté, tenká slupka a řídká dužina
Barva:
žlutozelený odstín
Vůně:
jemná květinová
Chuť:
plná, dlouhotrvající, harmonická
Charakteristika:
ve zralém víně vůně hrušek, chlebové kůrky a lískových oříšků.
Rulandské šedé
Odrůda vznikla z Rulandského modrého pravděpodobně v Burgundsku.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé, válcovité, nedělené
Bobule:
malé, kulaté, šedočervené až šedomodré, slabá slupka
Barva:
zlatožlutá
Vůně:
medově nasládlá s náznakem pomerančů, ovocné tóny
Chuť:
plnější, dlouhotrvající
Charakteristika:
mívá vyšší obsah alkoholu a dlouho trvající dochuť.Pomeranč, med, botrytické tóny, mango, květiny
Ryzlink rýnský
Odrůda vznikla v okolí horního toku Rýna, podle některých pramenů se u nás Ryzlink rýnský pěstuje od 17. století díky řádu sv. Benedikta, v jiných se uvádí, že to bylo za vlády Karla IV. ve 14. století. Vína známá svou dobrou mrazuodolností a vysokou kvalitou přívlastkových vín.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé až střední
Bobule:
zelenožluté, malé, kulaté, pevná slupka
Barva:
žlutozelený odstín
Vůně:
široká škála vůní, ovocné tóny, kořenité, minerální
Chuť:
plná, harmonická
Charakteristika:
broskev, jablko, pomeranč, citronová kůra, med, marcipán, mandle, hrozinky, ..
Ryzlink vlašský
Na Moravě se začal vysazovat kolem roku 1900, původ není jednoznačný, ale s Ryzlinkem rýnským nemá kromě názvu nic společného. Osvědčené pravidelnými sklizněmi a dobrou mrazuodolností.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
střední, válcové, dlouhá stopka
Bobule:
malé, kulaté, žlutozelené s malou černou tečkou na vrcholu, slabá a pevná slupka
Barva:
žlutozelený odstín
Vůně:
lučního kvítí, široká škála vůní
Chuť:
plná, harmonická
Charakteristika:
tóny rybízu a angreštu, hrozinky, medové tóny
Sauvignon
Odrůda pochází z Francie. Pod názvem „fíkový hrozen“ ji k nám přinesli Habáni.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé, válcovité, husté
Bobule:
menší, zelenožluté, tlustší slupka
Barva:
žlutozelený odstín
Vůně:
po kopřivě a zelené paprice
Chuť:
plná, mnohdy s minerální příchutí
Charakteristika:
travnatost mladých vín, černý rybíz, angrešt, kiwi, broskve, meruňky, ananas, marcipán, někdy tropické ovoce.
Tramín červený
Patří ke geneticky nejstarším pěstovaným odrůdám révy, rozšířené pro typický buket.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé, husté, tvar rovnostranného trojúhelníku
Bobule:
malé, mírně oválné, červené až šedočervené
Barva:
zlatožlutá
Vůně:
medově hrozinková doprovázená aromatem čajové růže
Chuť:
plná, kořenitá
Charakteristika:
nižší obsah kyselin, med, hrozinky, tropické ovoce, fialka, zázvor, skořice
Veltlínské zelené
Odrůda pochází z Dolního Rakouska, kde je nejrozšířenější. U nás pokrývá 11% plochy vinic. Často využívaná odrůda pro výrobu šumivých vín.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
velké, kónické, křídlaté, husté
Bobule:
střední, kulaté, zelené až zelenožluté, středně silná šlupka a šťavnatá dužina
Barva:
zelenožlutý odstín
Vůně:
medově lipová
Chuť:
ovocné tóny, svěží, vyšší obsah příjemných kyselin
Charakteristika:
lipový květ, jemně hořké mandle, pepř, …
ODRŮDY MODRÉ
Chardonnay
Svůj název získalo podle francouzské vesničky, z níž pochází. Víno vhodné pro dlouhé uchovávání a pro zpracování technologií barrique.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé, středně velké
Bobule:
žlutozelené
Barva:
zelenožlutá až nazlátlá
Vůně:
čerstvých jablek
Chuť:
ve vyzrálejším víně je cítit med a lískové oříšky, elegantní kyselinka
Charakteristika:
zelené jablko, hruškaa, akát, banán, smetana, máslo, med, karamel, ocelové tóny, minerály
Müller Thurgau
Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882. Podle posledních poznatků se jedná o křížence Ryzlinku rýnského a Madlenky královské a ne jak bylo uváděno dříve Ryzlinku rýnského a Sylvánského zeleného. Výborné pěstitelské vlastnosti, pravidelná plodnost a nenáročnost.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
větší, řidší, někdy křídlaté
Bobule:
střední, oválné, žlutozelené, s jemnou šlupkou
Barva:
světlá se žlutozeleným odstínem
Vůně:
muškátová, s ovocnými odstíny
Chuť:
svěží, s nižším obsahem kyselin
Charakteristika:
travnaté tóny, citrusové plody, muškát, angrešt, černý rybíz, broskev, grapefruit
Rulandské bílé
Odrůda pochází z Francie. Český název Rulandské vychází z označení Burgundského šedého v Německu, dle Johanna Segera Rulanda ze Speyeru, který se zasloužil o jeho rozšíření.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé až střední, válcovité, husté
Bobule:
žlutozelené, malé, kulaté, tenká slupka a řídká dužina
Barva:
žlutozelený odstín
Vůně:
jemná květinová
Chuť:
plná, dlouhotrvající, harmonická
Charakteristika:
ve zralém víně vůně hrušek, chlebové kůrky a lískových oříšků.
Rulandské šedé
Odrůda vznikla z Rulandského modrého pravděpodobně v Burgundsku.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé, válcovité, nedělené
Bobule:
malé, kulaté, šedočervené až šedomodré, slabá slupka
Barva:
zlatožlutá
Vůně:
medově nasládlá s náznakem pomerančů, ovocné tóny
Chuť:
plnější, dlouhotrvající
Charakteristika:
mívá vyšší obsah alkoholu a dlouho trvající dochuť.Pomeranč, med, botrytické tóny, mango, květiny
Ryzlink rýnský
Odrůda vznikla v okolí horního toku Rýna, podle některých pramenů se u nás Ryzlink rýnský pěstuje od 17. století díky řádu sv. Benedikta, v jiných se uvádí, že to bylo za vlády Karla IV. ve 14. století. Vína známá svou dobrou mrazuodolností a vysokou kvalitou přívlastkových vín.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé až střední
Bobule:
zelenožluté, malé, kulaté, pevná slupka
Barva:
žlutozelený odstín
Vůně:
široká škála vůní, ovocné tóny, kořenité, minerální
Chuť:
plná, harmonická
Charakteristika:
broskev, jablko, pomeranč, citronová kůra, med, marcipán, mandle, hrozinky, ..
Ryzlink vlašský
Na Moravě se začal vysazovat kolem roku 1900, původ není jednoznačný, ale s Ryzlinkem rýnským nemá kromě názvu nic společného. Osvědčené pravidelnými sklizněmi a dobrou mrazuodolností.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
střední, válcové, dlouhá stopka
Bobule:
malé, kulaté, žlutozelené s malou černou tečkou na vrcholu, slabá a pevná slupka
Barva:
žlutozelený odstín
Vůně:
lučního kvítí, široká škála vůní
Chuť:
plná, harmonická
Charakteristika:
tóny rybízu a angreštu, hrozinky, medové tóny
Sauvignon
Odrůda pochází z Francie. Pod názvem „fíkový hrozen“ ji k nám přinesli Habáni.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé, válcovité, husté
Bobule:
menší, zelenožluté, tlustší slupka
Barva:
žlutozelený odstín
Vůně:
po kopřivě a zelené paprice
Chuť:
plná, mnohdy s minerální příchutí
Charakteristika:
travnatost mladých vín, černý rybíz, angrešt, kiwi, broskve, meruňky, ananas, marcipán, někdy tropické ovoce.
Tramín červený
Patří ke geneticky nejstarším pěstovaným odrůdám révy, rozšířené pro typický buket.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
malé, husté, tvar rovnostranného trojúhelníku
Bobule:
malé, mírně oválné, červené až šedočervené
Barva:
zlatožlutá
Vůně:
medově hrozinková doprovázená aromatem čajové růže
Chuť:
plná, kořenitá
Charakteristika:
nižší obsah kyselin, med, hrozinky, tropické ovoce, fialka, zázvor, skořice
Veltlínské zelené
Odrůda pochází z Dolního Rakouska, kde je nejrozšířenější. U nás pokrývá 11% plochy vinic. Často využívaná odrůda pro výrobu šumivých vín.
Tradiční oblasti:
Mikulovsko
Hrozny:
velké, kónické, křídlaté, husté
Bobule:
střední, kulaté, zelené až zelenožluté, středně silná šlupka a šťavnatá dužina
Barva:
zelenožlutý odstín
Vůně:
medově lipová
Chuť:
ovocné tóny, svěží, vyšší obsah příjemných kyselin
Charakteristika:
lipový květ, jemně hořké mandle, pepř, …
Frankovka
Pochází pravděpodobně z Dolního Rakouska. Patří k tradičním odrůdám moravských vinařských podoblastí, v Čechách se téměř nepěstuje.
Tradiční oblasti:
Morava , Dolní Kounice
Hrozny:
velké, křídlaté, volné
Bobule:
střední kulaté, černomodré
Barva:
rubínová
Vůně:
travnaté aroma, zralejší vína ostružiny
Chuť:
tvrdší, čerstvá kyselina, kořenitá ovocná
Charakteristika:
jemná kyselinka, ostružina, skořice
Modrý portugal
Pochází z Portugalska, jako jedna z odrůd přichází jako mladé víno s názvem Svatomartinské na svátek sv. Martina.
Tradiční oblasti:
Morava , Dolní Kounice
Hrozny:
středně velké , husté
Bobule:
střední kulaté, tenká slupka
Barva:
jemně rubínová
Vůně:
příjemná vůně květin
Chuť:
lehčí, menší obsah tříslovin
Charakteristika:
květiny, čerstvé seno
Rulandské modré
Pochází z Burgundska a je nejstarší modrou odrůdou v našich vinicích. Do Čech je dal ve 14. století přivést Karel IV. Z Rulandského modrého vzniklo mutací Rulandské šedé a z něho Rulandské bílé.
Tradiční oblasti:
Morava , Dolní Kounice
Hrozny:
malé, válcovité, husté
Bobule:
malé kulaté modré
Barva:
bledě rubínová až cihlově červená
Vůně:
kůže, kouře, hořícího dřeva a sušených švestek
Chuť:
plná, jemné třísloviny
Charakteristika:
ostružiny, maliny, jahody, hořké mandle, hořká čokoláda
Svatovavřinecké
Pochází z Francie, ale největší plochy se v současnosti v rámci států světa nacházejí v České republice.
Tradiční oblasti:
Morava , Dolní Kounice
Hrozny:
střední , protáhle kónické, husté
Bobule:
oválné černomodré
Barva:
tmavě granátová s fialovými odstíny
Vůně:
višňová, jemná svěží
Chuť:
drsnější, ovocné tóny, středně plná až plná
Charakteristika:
při zrání v lahvi získává sametovou plnost
Zweigeltrebe
Odrůda byla vyšlechtěna F. Zweigeltem křížením odrůd Svatovavřinecké a Frankovka. Dostatečně odolná a plodná odrůda.
Tradiční oblasti:
Morava , Dolní Kounice
Hrozny:
velké, křídlaté, husté
Bobule:
modročerné, kulaté, voskové ojínění
Barva:
tmavě granátová
Vůně:
višní a bobulového ovoce
Chuť:
plná, vyšší třísloviny, ovocně kořenitá
Charakteristika:
ostružiny, višně