Kavárna
KAVÁRNA U KULATÉ
Dobrá káva je pro naši firmu naprostou prioritou a děláme vše proto, aby jste se na naši kávu rádi vraceli. Když jsme se jako majitelé rozhodovali, jakou kávu budeme připravovat, trvalo nám téměř dva měsíce než jsme ochutnali všechny možné značky a druhy káv. Varesina Caffe je to co jsme hledali a Vaše spokojenost je důkazem toho, že jsme vybrali dobře.
Příprava kávy, skladování, správné nastavení kávovaru i péče o kvalitu vody z které kávu připoravujeme to jsou věci, které bychom nikdy nechtěli ošidit.
Budeme rádi když přijdete ochutnat a budeme vděční i za Vaše připomínky.
legenda
V jedné z mnoha legend se hovoří o tom, že kolem roku 850 si habešský pastevec koz Kaldim všiml, že jeho kozy jsou nezvykle živé vždy když se napasou bobulí zeleného keře. Neznámý keř prozkoumal, ochutnal bobule a účinek se dostavil i na Kaldima. O svém nalézu se pochlubil opatovi blízkého kláštera a ten řekl, že takový účinek je dílem ďábla a hodil zrna do ohně. Upražená zrna tak zavoněla, že se opat rozhodl kávu vyzkoušet. Když zrna rozdrtil , smíchal s vodou a s ostatními mnichy vypil, vydržel recitovat modlitby velmi dlouho.
HISTORIE KÁVY
Pravděpodobně je pravlastí kávy Etiopie a to konkrétně provincie Kaffa, kde byly nalezeny velmi staré divoce rostoucí keře kávovníku. Ve 13. - 14. století přenesli válečníci při svých válečných taženích kávu do Jemenu a tady byl hojně vysazován. Až do 18. století vysazovali kávu výhradně obyvatelé Arabského poloostrova a ti také dbali na přísný zákaz vývozu kávovníků mimo zemi.
Kolem roku 1720 se podařilo francouzovi Chevalierovi Gabrirlu Mathieu přivézt kávovník na Martinique. Proto se dnes v oblasti Karibiku nachází rozsáhlé plantáže kávy. Po té se rozšířilo pěstování do Brazilie, která se stala dnešním největším producentem kávy na světě.
DRUHY KÁVY
Káva se dělí na dva základní druhy:
Robusta se silnou zemitou chutí má dvakrát vyšší obsah kofeinu než Arabica. Robusta je méně náročná na pěstování a je i odolnější proti škůdcům. Kávová zrna Robusty mají tmavou barvu a jsou drsnější chuti. Cena kávy je výrazně nižší a to i proto, že se zpracovává suchou metodou, což je finančně výhodnější než u Arabiky.
Arabika má jemnější a lepší chuť. Je citlivá na rozdíly teplot a sklízí se ručně. Zpracovává se mokrou metodou, tedy strojově, fermentuje se a suší na slunci nebo v sušičkách. Cena je vyšší než u Robusty.
Druhy kávy v naší kavárně
Všechny kávy připravujeme z kávy Varesina třídy Top Quality ve složení 95% Arabicka a 5% Robusta
- Ristreto
-
pro milovníky silné kávy, velmi krátká a velmi silná káva
7gr. kávy, 15-20 ml vody
- Espresso
-
silná a lahodná aromatická káva
7gr. kávy, 25-30ml vody
- Lungo
-
espreso přidané do horké vody (velké espresso)
7gr.kávy, 150ml vody
- Espresso Macchiato
-
malé espresso s mléčnou pěnou
7gr.kávy, 30 ml vody
- Cappuccino
-
malé espresso s mlékem a mléčnou pěnou
1/3 espresso, 1/3 našlehané mléko, 1/3 mléčná pěna
- Latte Macchiato
-
malé espresso s mlékem a mléčnou pěnou podávané ve skle
7gr.kávy, mléko
- Espresso Dopio
-
dvojité espresso, 50 ml vody
14gr.kávy, prodloužené vodou
PITÍ KÁVY
Jak si správně vychutnat kávu ?
Neapolský způsob – vypít sklenici vody ( kterou Vám samozřejmě ke každé kávě nabídneme) před konzumací kávy. Tím dojde k vypláchnutí úst a zneutralizování chuťových buněk a zesílení požitku.
Palermský způsob – doporučuje vypít vodu až po kávě, aby jste si vyčistili ústa po lehce nahořklé chuti.